EEMTOCHT, 30 januari 2019

img_20190130_092141_1-kopieEEMTOCHT,

SAMEN OP PAD, SOEST, 30 januari 2019

Deze dag vonden 75 deelnemers de weg naar ‘De Eemvogels’ in Soest om deel te nemen aan deze door Hette uitgezette tocht. En dat ondanks de voorspellingen van sneeuw.
davAl snel wandelen we de bebouwde kom van Soest uit en gaan het landelijke in. Dat vind ik persoonlijk helemaal niet erg want ik vreesde dat het een bostocht zou worden, wat niet mee in favoriete omgeving is. Tenminste, niet te veel.
img_20190130_102912Zo gaan we klompen pad ‘Derde Erf’ op bij biologische balans boerderij ‘Het Derde Erf’. Na het passeren van de koeienstal, van waaruit de dieren ons nieuwsgierig aankijken, gaan we graspaden langs sloten op. Met af en toe smalle hekjes wat het wandelpeloton verandert in een langgerekt lint.

We passeren ook nog ‘Bio-kippen’ en krijgen veel weide blik voorgeschoteld. Maar veel ontgaat ons ook, want het is weer gezellig bij kletsen, zeker als je al een poos niet bent geweest.

We gaan een opvallende brug over en volgen de Eem, om uit te komen bij de wagen rust, sdrwaar Hette’s wederhelft ons jodenkoeken aan biedt. (Of mogen die niet meer zo heten vragen we ons af……)
img_20190130_113313Vanuit een stal, met dit maal Limousine koeien, worden we weer nieuwsgierig nagekeken, terwijl we voor struinen over de steeds modderiger wordende dijken langs de Eem. Ik hoor verhalen over een pontje dat naar Spakenburg vaart, maar vandaag dus niet, en zeker niet voor ons!

Langzaam komt Baarn in beeld en in de bomen achter het dorp lijkt vogellijm in de bomen te groeien, maar zeker weten doen we dat niet. (Vogellijm is een plant die davparasiteert op bomen en die door vogels verspreid wordt. Deze eten de bessen en ontdoen hun snavels van de resten van de kleverige bessen door ze schoon te davpoetsen aan de takken van andere bomen. Daarbij smeren ze ook zaden aan de takken.) Volgend gespreksonderwerp overigens, evenals de krokodil die tegen de rietkraag aan ligt. Niet schrikken, hij is van plastic.

davWe gaan onder de A1 door, maar na een jachthaven weer terug om bij de ‘Baarnse Mixed Hockey Vereniging te komen, waar we dus gelukkig allemaal sdrnaar binnen mogen. De broodjes kroket ed smaken er goed en op de tafel met gevonden voorwerpen liggen opvallend veel doppers.
Na de rust steken we Baarn door, waar de huizen steeds royaler worden naarmate we de rand naderen. davWe gaan vlak onder de bomen door waar de vogellijm volop in groeit en volgen de Eem weer terug over de andere oever. En ook lange tijd het spoor waar ook het Westerborkpad loopt, alleen is er van de prachtige berenklauw niet veel meer over dan een laatste stam of uitgedroogd skelet.

Aan de andere kant van het spoor zijn de kerken van Soest zichtbaar, en als we de opvallende brug van vanochtend zien gaan we weer richting Soest. Bij een van die

kerken gaan we het dorp weer in langs het monumentale gebouw van ‘De gezonde Apotheek. Het blijkt een voormalige broodbakkerij te zijn.
davWe verlaten Baarn nog even om richting molen ‘De Windhond’ te gaan waar meel gekocht kan worden en even tijd is om de molen te bezichtigen. Maar niet met meer dan 15 mensen tegelijk op de omloop!
sdrDan gaan we toch écht terug naar ‘De Eemvogels’, nog altijd zonder sneeuw.
Die begon tijdens de vergadering na afloop pas te vallen.

Bedankt Hette voor deze heerlijke wandeldag met voor mij een TOP-parcours.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s