80 VAN 1 ALTENA, 5 OP 6 april 2019

DSC05503 - kopie80 VAN 1 ALTENA.

ALMKERK, 5 op 6 april 2019

We hebben Jacqueline al op de parkeerplaats getroffen en halen eerst de inschrijfbescheiden op. Inclusief een veiligheidsvestje en een rood (knipper)lichtje. En dan drinken we een kop DSC05388koffie en eten een broodje frikadel. Dat doen we buiten, want binnen is het veel te warm. Ondertussen arriveert René ook en wordt het langzaam donker terwijl de DSC05389eerste toespraken gaan klinken. Klokslag tien uur zet het peloton van 940 wandelaars zich in beweging richting het toegangshek om vandaar van start te gaan.

DSC05390Het is druk, dus je eigen tempo lopen valt nog niet mee. Wel is het hele peloton rood verlicht door de uitgedeelde lichtjes. Er staat veel publiek langs het parkoers dat ons DSC05391aanmoedigt, en er zijn de leukste teksten voor ons neer gezet. Zoals het opbeurende ‘nog maar 78 km te gaan’, vergezeld van vuurkorven en kaarsen en grote hoeveelheden waxinelichtjes. En het eerste plaatsnaambord dat we passeren is UPPEL.
DSC05393Bij een eierbedrijf worden petit fours uitgedeeld. Een smakelijk tussendoortje.
De eerste doorlooppost passeren we snel om bij het DSC05396tweede plaatsnaambord aan te komen, dat van DUSSEN. De gemeente Altena heeft goed zijn best gedaan, de borden van de nieuwe gemeenten hangen er al.
DSC05403NIEUWENDIJK en HANK worden ook op de gevoelige plaat vastgelegd. Ik maak er samen met Jacqueline een sport van alle plaatsnamen te doen. En af en toe komen halen we op de phone of de DSC05407inschrijving voor de KM in Vijfhuizen al geopend is wat vandaag, het is inmiddels 6 april, plaats zal vinden.
Op de Rustposten staan mini broodjes en krentenbollen, komkommer, tomaat en drankjes als limonade. prima, maar DSC05413we missen toch wel een bak koffie. Het loopt lekker in het donker, hoewel het donker meest wel mee valt op de verharde wegen. Zeker op een lang fietspad waarlangs aan beide kanten lichtjes in het wegdek zitten. Slechts af en toe hoeft de eigen verlichting gebruikt te worden.

Op 19,7 km is de eerste hoofdrustpost waar we koffie scoren en de schoenen lekker uit doen. Daar zien we op René zijn phone opeens dat de inschrijving van Vijfhuizen geopend is dus we schrijven alle vier in en proberen Chris te waarschuwen dat hij ook in DSC05415moet schrijven.
Weer op pad hebben we nog steeds niets van hem gehoord, hij zal wel slapen, dus we schrijven ook maar voor hem in.
DSC05416Een hovenier wenst ons Succes en natuurlijk veel plezier en Peter gaat wat zingen. René verzoekt hem dat niet te doen want anders voert hij zijn dreigement naar Jacqueline vorige keer alsnog uit en zet hij hem aan een boom.
DSC05418MEEUWEN volgt waar ook volop mensen langs de route te vinden zijn die ons steeds joliger aan gaan moedigen en klaar staan voor een high five. BABYLONIËNBROEK volgt, een naam DSC05420waarvan ik, evenals de andere plaatsnamen, niet opkijk omdat ik hier vaker tijdens kerst- en paas-wandeltochten gewandeld heb.
DSC05421EETHEN volgt en ik mis inmiddels op de posten ook een bekertje bouillon. Rond half vijf is Chris middels de app ook weer aanwezig. Hij is blij dat we allemaal DSC05425ingeschreven zijn voor Vijfhuizen. (Het idee! We hebben deze KM nog niet uitgelopen of we hebben voor de volgende al weer ingeschreven.)
DSC05429In DRONGELEN maken we uiteraard een kijkje met Jacqueline van Drongelen bij het plaatsnaambord. En in GENDEREN is weer een hoofdpost op 36,9 km. Daar nemen we een beker DSC05432hartige bouillon die er wel in gaat. Vaak is het na deze tocht licht als we weer door gaan, maar vandaag niet. Het veiligheidsvest, een heel handig geval dat we voor de start kregen, moet dus nog even aan blijven. En DSC05439omdat het nog fris is blijft ook alle dikke kleding aan.
We gaan verder richting WIJK EN AALBURG. Op alle drukke punten staan verkeersregelaars voor ons DSC05445klaar. Op de doorloopposten doen ook kaas, tuc en worst de intrede voor de hartige trek, en de dropjes en snoepjes blijven er ook in gaan.
Het wordt langzaam licht dus koeien, schapen, DSC05449paarden en kippen worden zichtbaar, evenals VEEN waar we de dijk gaan volgen met zicht over het water en het land met fraaie (dijk)huizen en boerderijen. Er worden zelfs kleurige, gekookte DSC05451eieren uitgedeeld (die mij aan Sittard doen denken. Daar is na de post de hele weg gekleurd van de eierschalen.)
Veen is een plaats met prachtige huizen, oud en nieuw, een grote kerk en een molen. Op de doorlooppost staan weer broodjes, stukjes appel, mandarijnen, komkommer en minitomaatjes. En limonade, water en cola.

Het dorp uit krijgen we zicht op de Merwede, heb ik tenminste uit een bron vernomen DSC05455die zei het bijna zeker te weten. (Thuis checken levert de Afgedamde Maas op……) Zo wandelen we ANDEL weer binnen. In de bomen langs het water nestelt een DSC05468luidruchtige kolonie kauwen. Ook hier staan idyllische dijkhuizen, leuke kerkjes en we mogen de dijk af om dwars door het dorpje langs een doorlooppost te gaan. Die is gesitueerd bij een drogisterij.

De volgende plaats is GIESSEN waar op ruim 51 km de volgende hoofdpost, en tevens laatste keer de tas is bij de HAK. We nemen er koffie en eventueel soep.

Ook Chris loopt nog altijd een beetje mee via de app. Hier gaan de schoenen lekker uit, wat natuurlijk niet zonder commentaar blijft. En daarna is het zaak goed na te denken

over welke kleding wel of niet nog aan blijft met het oog op de temperatuur die langzaam op loopt. Ik krijg het behaaglijk, dus berg het een en ander op in mijn koffer, DSC05486maar Jacqueline lukt het maar niet om warmer te worden dus die houdt veel aan.
DSC05488We leveren de tassen in en gaan op pad langs fort Giessen richting WAARDHUIZEN. We moeten een heen-en-weertje doen het dorp in om een controleknip van Boetje of Anne te krijgen.
DSC05490Over een half verhard pad op een grasrijk is het mooi wandelen naar UITWIJK waar een nieuwsgierig paard ons op staat te wachten evenals twee dametjes ‘ik kom van Uitwijk en ik weet van niks’.
DSC05493Op de doorlooppost worden we verwend met een vlaflip. RIJSWIJK volgt waar een groepje mannen op solexen ons tegemoet rijdt. Op naar WOUDRICHEM, wat een fraai vestingstadje is.

We kijken er onze ogen uit. En dat begint al als het witte huis en de molen in beeld komen. Er is ook herkenning want onlangs tijdens het Pelgrimspad hebben we hier contra gelopen.

Bij het (voormalige) gemeentehuis is een doorlooppost waarna we door lopen over de Oudendijk naar OUDENDIJK. Af en toe tellen we hoe veel van de 21 dorpen we dsc05537.jpginmiddels gehad hebben, en het schiet lekker op. Ik begin wel een beetje lamme benen te krijgen na 65 km veel verhard parkoers.
DSC05542Na SLEEUWIJK, weer dwars door het dorpje heen, passeert ons gezellig een luidruchtige carnavalswagen en gaan we middels een dijk langs de Boven Merwede. Voor doorlooppost 11 moeten we even naar beneden de dijk DSC05545af en daarna weer omhoog. Maar de versnaperingen lonken te veel om door te lopen, evenals de heerlijke DSC05562toilet bij het groenbeheersbedrijf.
Richting WERKENDAM staan er koeien in de uiterwaarden naast een prachtige boom. Een plaatje als op een schilderij van Paulus Potter. (Ludo Hageman was het tafereel ook al opgevallen.)

We zien steeds meer wandelaars die het heel zwaar hebben en wandelaars die vergezeld zijn van familie of vrienden die het laatste stuk mee op lopen. Een ook Carla, Arjan en DSC05556een wandelmaatje halen we geregeld in. We kletsen met Carla die we dan gezellig kletsend steeds mee nemen tot ze Arjan weer op wacht.
Onderlangs de dijk komen we op 72 km op de laatste DSC05566hoofdpost waar het muziekkorps zowaar nog speelt en  Jelte naar voren wordt gehaald omdat hij zijn 100e KM aan het lopen is. Langs dijkhuizen, oud en nieuw, komen we weer op een idyllisch punt: een dijk met molen waarop in de DSC05567verte de gele hesjes voort bewegen waar wij straks zullen lopen. We rekenen uit dat we zes minuten op ze achter lopen, alsof het belangrijk is om dat te weten….. wat DSC05570ga je gek doen na ruim 72 kilometer. We treffen Arjan weer langs de weg. Hij ontdoet zijn schoen van een, naar zijn zeggen, hunebed.
Bij fort Bakkerskil is de allerlaatste doorlooppost waar we de stroopwafeltjes weer goed laten smaken, en het leuke is dat dat allemaal mag! Neem maar zo veel je wilt!
FB_IMG_1554731166902En dan vangen we de laatste vier kilometer aan. Beginnend met een lange dijk van ruim DSC05578twee kilometer waar we voor worden gewaarschuwd. Maar ook deze dijk is zo mooi dat hij moeiteloos onder onze voeten door glijdt. Vooruitkijkend naar de komende nóg langere tochten hebben we zelfs het idee dat we er nog wel 20 extra zouden kunnen doen als het zou moeten.
DSC05579Ook genoeg energie dus om op de laatste km nog een geo-cache op te pikken, hebben we Altena ook op de kaart staan, nog wel naast het nieuwe gemeentehuis waar ook een vistrap te vinden is. We gaan een bruggetje over ALMKERK in en dan DSC05580wandelen we door naar de finish waar we met applaus onthaald worden.
Niet iedereen heeft zo goed als wij de finish gehaald. Er zit zelfs een dame met volledig afgeplakte voeten in een rolstoel!

DSC05583René zijn vrouw Mieke komt ook en we drinken nog wat na met een zout koekje en een chippie om het zout wat aan te vullen. De reis naar huis, via Jumbo voor wat broodjes, is gelukkig niet zo ver….. waarna we nog wat werken in de tuin, een was draaien en erwtensoep eten. Omdat we het koud IMG_20190407_115853hebben, vast vermoeidheid, nemen we een heerlijke warme douche. ‘s avonds op de bank tracht Peter tevergeefs tv te kijken terwijl ik er toch nog in slaagt alvast de eerste helft van dit verslag in elkaar te draaien. Maar om elf uur valt ook voor mij definitief het doek.

DSC05575Vrijwilligers en toeschouwers, al dan niet lijfelijk aanwezig, hartelijk dank voor jullie support en enthousiasme. Mede daardoor hebben wij GENOTEN van deze heerlijke KM.

Alle foto’s zijn te vinden op:

https://photos.app.goo.gl/gHDEiBHKsg9ryJQ37

80 km, 22:00 – 15:34.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s