TWEEDAAGSE VAN VLAANDEREN, 4 & 5 mei 2019

DSC05689 - kopieTWEEDAAGSE VAN VLAANDEREN,

BLANKENBERGHE, 4 & 5 mei 2019

Zaterdag 4 mei, dag 1,

Om vier uur staan we op, zodat we voor vijven richting Blankenberge kunnen. We parkeren de auto buiten de camping, halen de fietsen van de auto af en gaan naar de DSC05629start…….nou ja, niet zonder tussenstop bij de versmarkt waar ze heerlijke broodjes verkopen.
De start om zeven uur halen we niet, maar als we voor achten het terrein op gaan, met op de DSC05633achtergrond een schitterende regenboog, staat het er nog vol met militairen. We halen de start spullen op en zoeken naar de startpoort. Dan zien we dat er nog niet gestart is, het startschot klinkt pas om acht uur. We kunnen de DSC05635gescoorde broodjes dus nog rustig op eten.
Dit jaar is zaterdag de polderdag, dus we zijn blij dat we voor de 24 hebben gekozen. Ook omdat er een DSC05636frisse wind waait, zeker als we rondom de haven lopen en een stuk over het strand mogen. Daar hebben we mooi zicht op de langgerekte pelotons soldaten, met in de meeste gevallen een Duitse vlag er boven.
DSC05637Dan gaan we de zeereep en de wrakhout brug over om in de luwte verder te lopen naar Wenduine en De Haan. Na de controle mogen we voor onze afstand een stukje terug, terwijl de 42, en voor deze jubileumeditie eenmalig 50 op zaterdag, verder

door gaan. Na wat groen doemen voor ons toch écht de polders op, maar gelukkig treffen we ook heel veel rustposten tussendoor.

We wandelen langs dikbil koeien en worden verrast met een hagelbuitje. Gelukkig duurt deze niet lang en de ragencape hoeft nog niet aan.
DSC05701We gaan het buitengebied van Zuienkerke door, terwijl in de verte Blankenberge hoog boven de horizon uit torent, stralend in het inmiddels DSC05712verschenen zonnetje.
Langs wat kapelletjes komen we op de markt van Zuienkerke waar we ook binnen lopen op de tentoonstelling van 50 jaar doorkomst in deze plaats. Op de markt staan veel minder kraampjes dan andere jaren, maar we DSC05715scoren toch wat koperen ‘meuk’ voor thuis in de tuin.
We kunnen de broodjes braadworst niet weerstaan dus smikkelend gaan we door.
DSC05717Al snel worden we voor de tweede maal getraceerd op een korte hagelbui, maar daar blijft het vandaag bij wat neerslag aan gaat.
We bereiken al snel Blankenberge weer waar we op een laatste rustpost nog broodjes speculoos aangeboden krijgen. Normaal gesproken zijn we daar gek op, maar dit Belgische merk smaakt ons toch niet écht.

We ‘dwarsen nog eens een gevaarlijke baan’ waar de ‘gemeenschapswacht’ ons gelukkig bij helpt.
DSC05736Na vele prachtige, oude panden gepasseerd te zijn komen we aan de finish.
DSC05737Daar wisselen we de bonnen in voor twee alcoholvrije biertjes, de visjes worden nu nog niet gebakken. Gelukkig zijn we morgen ook vroeg binnen dus dan lukt het vast wel dit jaar. (Vorig jaar was alles aan de finish op, maar toen liepen we 42.)
FB_IMG_1557295483556Als we echter weg willen fietsen zien we toch de viskraam waar het helemaal nog niet druk is. Kortom, toch nog een heerlijk visje vandaag.DSC05739
Dan zetten we koers naar de kamping om de tent op te zetten. Nu merken we helemaal goed hoe hard het waait, zeker rondom de hoge appartementen gebouwen die we passeren. De tent opzetten is daardoor ook nog een dingetje, maar het lukt toch.
We fietsen terug naar Blankenberge om onze allereerste geo-cache in België te doen, en deze DSC05742vinden we in een heuse strandkar. Daar puzzelen we lekker de cijfers bij elkaar om de cache te openen. Een van de mooiste caches die we tot nu toe hebben gedaan.
En daarna eten we een hapje en gaan dan terug naar de camping waar we ons realiseren dat we de dodenherdenking helemaal vergeten zijn….
Vandaag staat de teller op 27 km.

Zondag 5 mei, dag 2

DSC05746Onze éne Duitse campingbuurman gaat vandaag naar huis. Hij heeft zijn voeten helemaal onder de ‘blazen’ zitten. De andere Duitse buurman, die er vorig jaar ook al was, gaat zich douchen en scheren. De DSC05748Nederlandse buurman, die er ook vorig jaar al stond, is dit jaar alleen. Omdat opladen met de powerbank niet helemaal gelukt is bij Peter, heeft hij zijn telefoon in het washok gelegd. Als hij even later terug loopt hoort hij van verre al zijn DSC05752alarm af gaan. En hoe langer die gaat, hoe harder hij gaat. Het ‘You’re love is lifting me higher’ klinkt luid over de camping. (Hebben wij weer…..) Maar de buurman is zich onverstoorbaar aan het scheren en haalt zijn schouders op als Peter zijn verontschuldigingen aan DSC05753biedt. (En dat na vorig jaar twee keer een boze buur omdat we ’s morgens, wakker als we gelijk zijn, te hard praatten.)

Het weer is vandaag een stuk beter en er zijn geen buien voorspeld, dus de regencape’s kunnen in de tent blijven. We bekijken de route-DSC05755plattegrond en zien dat de 24 het havengebied van Zeebrugge niet in gaat. Dus we besluiten spontaan om dan de 42 maar te lopen.

DSC05758Op de boulevard treffen we Steve nog, maar na een kort praatje slaan we af de pier op. Aan het eind krijgen we de eerste controle scan en dan wandelen we terug met zicht op de forse appartementen complexen langs de boulevard met af en toe een monumentaal pand er tussen.

DSC05762Dit jaar volgen we een stuk strand waarboven schitterende wolkenluchten hangen. Na het verlaten van het strand gaan we de trambaan en hoofdweg DSC05765over en een stuk door een natuurgebied. we pikken nog een cache op in een oud wijkje, waar de nodige juizen leeg staat, en gaan langs de havens van Zeebrugge.
In een cafeetje maken we een rondje om het biljard voor een controlestempel en vervolgen langs havens met een groot  cruiseschip en heel DSC05766veel gloednieuwe auto’s die wachten op verder transport. Maar ook door wijken van welgestelde bewoners. In een parkje moet nog een cache liggen. DSC05768Eigenlijk had ik al bij de naam wakker moeten worden: ‘Vissen in het park’, maar dat worden we pas als we een cache een meter of vier hoog in een boom zien hangen. En we hebben écht geen hengel mee vandaag…. dus dat wordt niets. Inmiddels hebben we gezellig bijgekletst met wat bekende wandelaars en gaan de polder in via Duinkerken en

Ramskapelle. Bij het oorlogsmuseum is weer een rust, en daar genieten we van een bak tomatensoep. Bij Dudzele gaan we de stinker en de blinker over, (bijnamen van twee

kanalen,) en nemen een kijkje bij één van de serie caches ‘klimmen aan de stinker en de blinker’, maar ook klimspullen hebben we vandaag niet mee, en het is duidelijk een hele DSC05801klim want we zien geen enkel spoor van de cache in de heel hoge populieren.
Langs de bloemrijke geluidswal, die dit jaar een stuk minder klaprozen bevat, gaan we richting Lissewege, een eind langs een kanaal. En daar ligt in de DSC05806groenstrook de serie van vijf caches: ‘Kroenkelen langs de Vaart’ als we hier toch lopen, dan maar leuk over het onverharde pad. Alie vijf zijn snel gevonden en dan gaan we snel het leuke Lissewege in,  waar al volop wordt opgeruimd.

Nog wat polder, en dan doemt Blankenberge al weer op. Peter heeft trek dus hij wil ook mijn broodje speculoospasta wel. Kennelijk zijn er veel meer mensen die zich net als ik niet meer aan de pasta wagen, want hij krijgt per bon twee boterhammen. Met zijn DSC05826handen vol gaat hij verder. Een wandelstel, dat we de hele dag al regelmatig in halen, spreekt hun bewondering voor de moed van Peter uit dat hij zich aan zo veel broodjes met prut waagt. Ze biedt zelfs haar bonnetjes aan hem aan…..maar er zijn grenzen.
En gezellig met hen kletsend vervolgen we de laatste straten terug naar de finish.

IMG-20190508-WA0000Bij de gratis visjes staat een lange rij wachtenden. Geen slecht idee dus om dat gisteren al gedaan te hebben, en wij halen een frietje en broodje hamburger bij de frietkraam op de hoek. Dat hebben we wel verdiend vinden we na 45!!! Km.

En dan gaan we, veel later dan gepland, snel naar de camping terug. Maar het maakt verder niet uit dat we pas om half tien thuis zijn want morgenochtend hoeven we niet vroeg op.

DSC05628En zo eindigt dit wandelweekend dat voorbij is gevlogen.

27 km 8:00 – 12:55 uur.

45 km 8:40 – 17:00 uur

Alle foto’s zijn te vinden op:

https://photos.app.goo.gl/eFf81Jvinm24iRJe6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s