STAN MEEUWSENTOCHT, 2 juni 2019

DSC05834 - kopieSTAN MEEUWSENWANDELTOCHT,

‘s HERTOGENBOSCH, 2 juni 2019

We staan om vijf uur op, en dat op onze vrije zondag, dat doen we zelfs niet op een werkdag! Maar het is voor een goed doel. We gaan gezellig met Jacqueline de Stan 61703371_2305159576397635_4641009014287630336_nMeeuwsenwandeltocht doen. We komen tegelijk aan en wandelen naar de start, want we zijn naar een parkeerplaats even verderop gedirigeerd.
Naast de gebruikelijke wandelaars is er ook een groepje militairen dat traint voor Nijmegen.

DSC05829Vijf over zeven gaan we van start. Het is nog lekker koel dus we stappen flink door, want elke kilometer die we voor de hitte gelopen hebben is meegenomen. Over voornamelijk verharde wegen verlaten we DSC05837‘s Hertogenbosch en gaan richting Den Dungen. Een nietszeggend plaatsje….. ware het niet dat de film New Kids hier opgenomen is en die heb ik dankzij onze puberkinderen menig maal mogen zien.
DSC05843We gaan langs kanalen en veel over wegen onder bomen, waar het heerlijk lopen is, ook door het windje dat bijna overal waait. En geregeld doemen er onverharde wegen op.
DSC05847Landgoed de Wamberg volgt met een fraaie toegangspoort. Op het landgoed zijn fraaie bomen te vinden, soms door de vrije stand in de natuurlijke vorm uitgegroeid. En boven op een paal DSC05851zit een kikkertje. Maar dan wel van brons en vastgeschroefd. De lakenvelder koeien in de weilanden zijn wel echt, evenals de DSC05853eikenprocessierups die op veel eiken aan zijn tocht naar boven is begonnen. Het lijkt wel of deze warme dag ze uit hun slaap heeft gewekt.
Regelmatig treffen we een militaire post ter ondersteuning van het DSC05855peloton dat lange tijd vlak achter ons loopt. Een dame hangt bij ons aan met het verhaal dat ze vandaag voor het eerst 40 km DSC05857loopt. Ze heeft al haar consumpties bij zich in een tasje dat ze aan haar hand draagt en ook nog een heuptas om. Ze heeft daar wel een hete dag voor uitgekozen……

Onze eerste rust is bij een Manege op ruim 12 km, waar we genieten van een koffie. Als we onze boterhammen pakken komt de manegehond poolshoogte nemen.
DSC05870Op het grasland wordt vandaag volop gemaaid en gehooid, en we zorgen dat we de hele dag door genoeg DSC05877drinken. Sint Michielsgestel volgt, en Middelrode, en langzaam loopt de temperatuur op. Maar het is toch nog zo goed te doen dat we besluiten rust twee over te slaan. We laten er wel onze drinkflessen bij vullen om bij het mozaïek bankje aan de overkant, waar we foto’s maken, een watertappunt van de gemeente aan te treffen.

Op landgoed Selden Sate komen we onder een poortgebouw door bij de fundamenten DSC05887van het huis. Langs het volop in bloei staande vingerhoedskruid bereiken we het Aa-dal waarlangs een veelheid aan bloemen bloeit. Daaronder ook DSC05889opvallende zilverdistels en gele lissen.
We gaan Berlicum in en bereiken de Nieuwe Brug waar een geo-cache moet liggen. Die vinden we zonder al te veel problemen. Groter probleem is hem ongezien loggen. (Dat betekent de cache, een kokertje, openen

en onze naam invullen. En hem ongezien terug plaatsen.) Er passeren wat wandelaars, waaronder de groep militairen die de hele dag ongeveer met ons gelijk op lopen.

Langs de Doode Aa, die alles behalve dood is, gaan we over een onverhard pad onder bomen, waar één van de bomen een verboden toegang bordje aan het consumeren is. In een andere, holle, boom zit een klein kapelletje met een Mariabeeldje én een Boeddha. Alvorens bij de rust aan te komen pikken we de geo-cache ‘van Duiker tot sifon’ nog even op.

DSC05903Rond 25 km gaan we lekker in de schaduw zitten op het terras. De niet al te vriendelijke uitbater somt op wat er in de aanbieding is: appeltaart, een joklade bol of nogatine.
DSC05912De koffie en cola komen snel, de taart en het gebak komen pas als we er nog een keer om gevraagd hebben, maar het smaakt er niet minder om. Ondertussen gaan de nodige softijsje langs naar het terras beneden ons waar de militairen rondhangen (liggen) bij de trampolines.

DSC05913Regelmatig gaan we over/onder snelwegen door en ik weet niet of ik het wel écht een mooi parkoers vind. Ik hoop dan ook dat we lekker door de oude binnenstad terug gaan ……
DSC05914Wederom in Sint Michielsgestel, nou ja, de buitenkant dan, passeren we rustig herkauwende lama’s, en in de verte staat iets dat op een kasteeltje lijkt met een ‘ui’ op de torenspits. (kasteel nieuw Herlaer) Maar dat blijft op afstand. DSC05919Aspergeboerderij Ter Stege gelukkig niet. Hier hebben we op 32 km de rust waar de militairen al in de schaduw zitten en liggen. Wij trekken ons met een ijsje terug in de DSC05923schaduw aan de zijkant van het pand.
Langs fraaie boerderijen verlaten we het plaatsje weer met voor ons de dame die vandaag voor het eerst 40 doet, ze heeft zich bij DSC05924een man aangesloten. Gelukkig zijn de wegen nog veel lommerrijk want langzaamaan wordt het toch steeds warmer met een hoogtepunt rond vijf uur …. maar dan hopen we al op DSC05926weg naar huis te zijn.
De oprit van een huis lijkt vol sneeuw te liggen, maar het is het pluis van populieren die hun zaad op deze warme dag laten waaien. Het graan op de velden staat er al goed bij, maar om wat DSC05928voor soort het gaat kunnen we geen van allen zeggen. We komen langs wat bekende punten van de SOP tocht vanuit ’s Hertogenbosch, en die stad naderen we inmiddels ook met de Sint Jan al DSC05939in zicht. Als Peter in de zon een flinke ‘steen’ zijn schoen uit werkt, wachten wij hem in de schaduw en tocht onder een viaduct op. Het is echt heet als er even geen wind waait.
Zo maken we een omtrekkende beweging, óm de oude DSC05941binnenstad heen, langs Bastion Oranje, en kinderen die knutselwerkjes verkopen. Zo gaan we om kwart voor vier over de finishlijn. Als we na het afmelden gaan zitten, met een drankje, gutst het zweet uit onze poriën.
Vandaag waren er maar 200 ipv de gebruikelijke 600 deelnemers. Maar de dame die voor het eerst 40 km liep is wel goed binnen gekomen.
DSC05944En dan volgt nog de route terug naar de auto. Vooral nu voelen we hoe heet het is en voor we instappen nemen we eerst nog een paar handjes chips uit de zak die we van thuis mee hadden om het zout weer aan te vullen. Je weet maar nooit hoe het anders loopt na al het vochtverlies……
40 km, 7:05-15:45 uur
Zuivere looptijd 6:47, 40,59 km, 6 km/uur.

Alle foto’s vind je op: (ook met dank aan Jacqueline voor enkele kiekjes)

https://photos.app.goo.gl/DkdKJFCbY9XJnEAW8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s