JB WALK OF LIFE, 2 februari 2020

DSC08707 - kopie (2)JB WALK OF LIFE,

ETTEN-LEUR, 2 februari 2020

Vandaag rijden we al door de regen naar Etten-Leur voor de JB-walk of Life. De opbrengst, je mag zelf beslissen hoe veel je geeft, is voor het KWF. De routebeschrijving is er één met DSC08710knooppunten A t/m H. We gaan maar ff bij de uitleg van iemand van de organisatie staan. Dat is wel nodig. DSC08633Maar eenmaal op pad valt het mee. Er hangen wel veel pijlen en op moeilijke punten geeft de beschrijving uitsluitsel.

DSC08635We starten over de atletiekbaan, onder een grote opblaasboog door. De route voert ons de bebouwde DSC08637kom uit waarna we al snel bij knooppunt A Komen waar we kunnen kiezen voor <- vervolg of ^ vanaf hier nog minimaal 4,5 km. Tja, links af de natte, kleiige grasdijk op of rechtdoor? Natuurlijk kiezen we voor de DSC08639grasdijk terwijl het lijkt alsof het overgrote deel rechtdoor gaat. 🤔. Niet alleen onder onze voeten is het nat, het miezert ook lekker door en het is nevelig in de verte. Gelukkig waait het nauwelijks. Er is niet zo veel te zien dus. Ik maak over de hele dag maar zo’n 70 foto’s.

Wel van het infobord over verdwenen vennen. We zien zelfs hier en daar nog een ven. En dan bedoel ik niet de natte plekken waar we doorheen mogen ‘waden’.DSC08650
Het is allemaal wat troosteloos en we maken dankbaar gebruik van de rust bij zorgboerderij de Bollendonk. Ff lekker naar een comfortabel toilet, dat is met natte

kleding onderweg zo’n gedoe, en genieten van een bak thee. Het is helemaal niet koud buiten dus Jacqueline doet haar thermoshirt uit. (Hoewel ze daar buiten direct al weer DSC08660spijt van heeft.) We mogen zelfs een fles water met kaartje mee nemen. Maar ik neem genoegen met het kaartje, water krijgen we vandaag al in overvloed. DSC08661We zeggen de koeien en gezellige hond weer snel gedag om de route te vervolgen, we hebben pas negen km gedaan. Af en toe is de route verhard, maar overwegend voert deze over grasdijken. Het tempo zit er goed in, dus we halen anderen in.

(Foto met dank aan Jacqueline die zich afvraagt: welk weiland…..)

Een wandelende dame met bontlaarsjes is in de veronderstelling dat haar vriendin achter haar loopt en zegt:” Nou, jij ook vandaag maar geen kort rokje aan”, als Peter haar DSC08670inhaalt. En die zegt stoïcijns “Nee, ik heb mijn korte rokje maar niet aangedaan.” Ze zegt “Oh, sorry………”
DSC08673Steeds weer komen we bij knooppunten waar het op valt dat door naar het volgende knoop punt onverhard is, en terug naar start over de verharde weg gaat. We glijen en kleien dus lekker door.
Op een gegeven moment blijft mijn schoen er bijna in kleven. Gelukkig DSC08675veranderen de weilandpaden in een laarzen pad, door een nog natter stuk broekbos. Nou ja, gelukkig, laarzen zijn eigenlijk geen overbodige luxe, maar het geeft een ander beeld.
DSC08676Uiteindelijk gaan we toch de verharde wegen op om bij een haventje aan te komen. Het is wat drukker geworden met andere wandelaars die massaal de tweede rust bij de haven ‘De Turfvaart’ in duiken. Wij besluiten door te gaan. DSC08680Het is druk binnen, dus hoe lang moeten we wachten op een consumptie terwijl we afkoelen in ons natte kloffie?
We passeren een kunstwerk ‘de zaaier van Vincent van Gogh’ en zien tussen de bebouwing van Etten Leur, waar we vlak langs lopen, een molen staan. Maar bij knooppunt G mogen wij links af, de andere kant op, via de Zevenbergseweg. Die straatnaam is nergens te bekennen, dus we houden maar richting Zevenbergen aan.
Op de weg naast ons passeert een auto die in een plas een gigantische golf richting ons produceert. We zijn ff heel blij met de brede grasberm die ons van hem scheidt, we waren anders van onder tot boven drijfnat geweest.
DSC08691De donkere Zevenbergse molen komt langzaam dichterbij. Jacqueline en René hebben hier tijdens de KM van Etten-Leur een rust gehad. En ik herken hem ook nog van die KM die ik heel wat jaren eerder heb gelopen.
DSC08694Als we ‘bij een bruggetje met hekje oversteken’ komen is het weer gedaan met het verharde en gaan we de onverharde Veenputten in. Daar wordt het steeds erger. Ik schep ergens mijn schoen vol water en René blijft midden op het pad door de plassen heen lopen. Het maakt nu toch niets meer DSC08696uit. Waar het echt diep is nemen we toch de randen van het pad met klimmen, klauteren en springen. En veel gelach als er weer een schoen vol loopt. Als Jacqueline zegt “ik doe het bijna in mijn broek” of “Ik heb een luier nodig” reageert René: ” dat zie je toch niet.” En verder is zijn slogan vandaag: “Zwijgen en wijs kijken.”

(Hierbij een compilatie van de foto’s van Jacqueline en René)

Af en toe twijfelen we, maar dan kijk ik op mijn route, ik ben de enige die hem in een plasticje heeft gekregen. Dat merkt Jacqueline ook op: “ik heb hem niet een een plasticje” DSC08697En Peter: “René en ik hebben hem ook niet in een plasticje” 😜 De routebeschrijving brengt steeds uitsluitsel, en de hele tocht gaat zonder fout lopen.
DSC08698We gaan ook de bossen van de Baronie van Breda in, lekker droge bospaden.
De derde rust bij zorgboerderij’De Lage Bremberg’ slaan we ook over. Geen zin om te zitten en we schieten al lekker op. Niet DSC08702veel verder komt de bebouwing van Etten-Leur in beeld. De fraaie huizen met gebogen rieten daken komen me nog vaag bekend voor van de KM. En dan gaan we Etten-Leur in. Er hangen weer weinig pijlen, maar geregeld lezen DSC08706brengt ons toch terug naar Achilles waar we onder de opblaasboog door finishen. Er staat ook een tijdklok. Zullen we? Ja, we doen het. René neemt de tassen mee naar binnen en 84318733_2501647250082199_4245603785168125952_n[1]wij lopen de ronde van 400 meter in 2 minuut 50. Een klein stukje houden we dit tempo van 8,4 per uur wel vol. Zelfs als we op de tweede helft merken dat de wind aanzwelt.
DSC08709Nog gezellig een drankje en een hapje, en dan vangen we de thuisreis aan, na een geslaagde wandeldag. We mijmeren nog na: de man ter nagedachtenis aan wie deze tocht georganiseerd is hield vast heel veel van modder.
DSC08708Bedankt organisatie JB WALK voor deze heerlijke wandeldag.

Alle foto’s staan op:

https://photos.app.goo.gl/Dvp2JprdwtjjJ2sK6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s